Οι Γερμανοί Ξανάρχονται

Το αγροτικό με την καρότσα βγαίνει στους δρόμους. Ο οδηγός παίρνει τη ντουντούκα και καλεί τους χωριανούς. «Κυρίες και κύριοι, μετά τις πετυχημένες εμφανίσεις σε Μυτιλήνη, Καστανιές Έβρου, Νοβοσιμπίρσκ, Περιβόλια Κρήτης, τώρα και στην πόλη μας το ιστορικό συγκρότημα Scorpions!»

Αντίλαλος επαναλαμβάνει τις τελευταίες συλλαβές. Όλα τα λεφτά είναι η προφορά των φράσεων, που θυμίζει Βλάχο χωριάτη ή γύφτο που πουλάει καρπούζια. Υπό τους ήχους του «Rock You Like A Hurricane», ο οδηγός συνεχίζει το κάλεσμα.

«Για μία και μοναδική εμφάνιση στο μαγαζί του Τάσου του Μπουτάρη, στην πλατεία. Θα ακολουθήσει λαχειοφόρος αγορά με πλούσια δώρα. Για την ενίσχυση του δημοτικού τυροκομικού συνεταιρισμού. Θα κληρωθούν η πένα του Rudolf Schenker, το μπλουζάκι του Klaus Meine και μία δωροεπιταγή πενήντα ευρώ για το πρατήριο υγρών καυσίμων του Τάκη του Λουμπουτά. Γενική είσοδος δεκαπέντε ευρώ με απεριόριστη κατανάλωση κρασιού. Θα γίνει μεγάλο γλέντι. Μη λείψει κανείς. Την Κυριακή πανηγύρι και Scorpions!»

Ο Πέτρος Πολυχρονίδης και ο Μάνος Σπανόπουλος, γνωστοί από τη ραδιοφωνική εκπομπή «Καμένοι στο ζέσταμα», είναι οι εμπνευστές της παραπάνω σατιρικής διαφήμισης. Διακωμωδούν τις εμφανίσεις των Scorpions στην Ελλάδα και με το δίκαιό τους. Το έχουν ξεφτιλίσει πια οι Γερμανοί.

Η αλήθεια είναι πως οι Scorpions είναι από τα λίγα κλασικά συγκροτήματα που έδωσαν συναυλίες στην Ελλάδα την εποχή της μεγάλης τους δόξας. Έκαναν την τιμή στο ελληνικό κοινό να τραγουδήσουν μπροστά του, σε περιόδους που άλλα συγκροτήματα απέφευγαν να συμπεριλάβουν την Ελλάδα στις περιοδείες τους.

Από τότε, πολλές φορές ακόμη έχουν εμφανιστεί στα μέρη μας. Κι αφού κάθε φορά έβρισκαν μεγάλη ανταπόκριση, συνέχισαν να έρχονται ξανά και ξανά. Μόνο που τελευταία το έχουν παρακάνει.

Πριν από τέσσερα χρόνια είχε ανακοινωθεί πως θα έδιναν μία τελευταία συναυλία στην Αθήνα, πριν από τη διάλυση του συγκροτήματος. Μαζί τους θα τραγουδούσε κι ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Έτσι, στις 6 Ιουλίου 2009 εμφανίστηκαν στο Φάληρο, στο γνωστό ποδοσφαιρικό γήπεδο.

Σχεδόν όλοι οι Αθηναίοι ήταν μέσα στο γήπεδο εκείνο το βράδυ. Κι όσοι δεν πήγαν, έχουν σίγουρα γνωστούς που το έκαναν. Το γήπεδο ήταν κατάμεστο, αφού όλοι οι πιστοί οπαδοί των Scorpions είχαν μαζευτεί για να τους αποχαιρετήσουν.

Ομολογουμένως, αυτή ήταν και η καλύτερη συναυλία που έδωσαν επί ελληνικού εδάφους. Η ερμηνεία που έδωσε μαζί τους ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στο «Holiday» θα μείνει αξέχαστη σε όσους βρέθηκαν εκεί. Μία ερμηνεία που κράτησε έξι λεπτά περισσότερο από την κανονική διάρκεια του τραγουδιού.

Ήταν πραγματικά πολύ καλή η τελευταία συναυλία των Scorpions στην Ελλάδα. Μόνο που δεν ήταν ακριβώς η τελευταία. Την αμέσως επόμενη χρονιά δήλωσαν πως θα δώσουν ακόμη μία συναυλία επί ελληνικού εδάφους, ώστε να ευχαριστήσουν το ελληνικό κοινό, που τους στήριξε όλα αυτά τα χρόνια της διαδρομής τους.

Έτσι, στις 27 Οκτωβρίου 2010, το γερμανικό συγκρότημα εμφανίστηκε στο στάδιο καλαθοσφαίρισης του Φαλήρου, για την αποχαιρετιστήρια συναυλία του. Κι επειδή το στάδιο ειρήνης και φιλίας δεν απέχει και πολύ από το ποδοσφαιρικό γήπεδο του Φαλήρου, ήταν πολύ έντονη στους παρευρισκόμενους η αίσθηση πως το έχουν ξαναζήσει.

Στο μεταξύ, εκτός από τις συναυλίες που έδωσαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι Scorpions επέλεξαν να παίξουν και στην Πάτρα, στα Ιωάννινα, ακόμα και στη Μυτιλήνη. Ποιος να περίμενε από ένα συγκρότημα του δικού τους βεληνεκούς, να συμπεριλάβει στην περιοδεία του τόσο μικρές πόλεις, που ούτε ελληνικές μπάντες δεν επισκέπτονται;

Από μία άποψη, έχει την πλάκα του. Το συγκρότημα που κάποτε γέμιζε στάδια στη Μόσχα, στο Παρίσι, στο Σικάγο και στο Μεξικό, να εμφανίζεται τώρα ζωντανά στη Μυτιλήνη. Με αυτά και με αυτά προέκυψε και το χιουμοριστικό σποτάκι για την εμφάνιση των Scorpions στο καφενείο του χωριού.

Κι εκεί που λέει κανείς πως δε γίνονται αυτά και γελάει με τις  υπερβολές της σάτιρας, οι Γερμανοί ξανάρχονται στην Αθήνα. Και μάλιστα έρχονται όχι για μία, ούτε για δύο, αλλά για τρεις συναυλίες.

Θα είναι μάλλον οι τελευταίες τους συναυλίες επί ελληνικού εδάφους. Πράγμα που σημαίνει πως όσοι δεν καταφέρουν να τους δουν τώρα, θα έχουν καμιά εικοσαριά φορές ακόμη την ευκαιρία να τους δουν, σε κάποια από τις επόμενες οριστικά τελευταίες τους συναυλίες, που σίγουρα θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια.

Πάντως, πριν γίνουν τόσο γραφικοί, οι Scorpions ήταν από τα αγαπημένα συγκροτήματα του ελληνικού κοινού. Και σε μεγάλο βαθμό εξακολουθούν να είναι.

Πρόκειται για μία από τις σπουδαιότερες μπάντες που έχουν υπάρξει στη ροκ μουσική κι έχουν γράψει ιστορία στο χώρο της ερωτικής μπαλάντας. Ίσως κανένα άλλο συγκρότημα, σε οποιοδήποτε είδος μουσικής, να μην έχει δώσει τόσες πολλές κι ωραίες μπαλάντες.

Έχουν πολλά να θυμούνται από τους Scorpions, όσοι ηλικιακά βρίσκονται τώρα γύρω στα σαράντα. Με τα δικά τους τραγούδια είχαν ερωτευτεί οι περισσότεροι. Τις δικές τους μπαλάντες είχαν χορέψει στα παιδικά κι εφηβικά τους χρόνια. Και ήταν μία ιστορία που συνέχισε να γράφεται στο πέρασμα των δεκαετιών.

«Still Loving You», «Always Somewhere», «Wind Of Change», «Send Me An Angel», «You And I», «Lorelei» και τόσα άλλα τραγούδια, σε μία διαδρομή σαράντα περίπου χρόνων. Αγέραστα, αφού με την ίδια ευχαρίστηση ακούγονται μέχρι σήμερα. Ίσως αξίζει, λοιπόν, να απολαύσει κανείς το γερμανικό συγκρότημα της ροκ ακόμη μία φορά.

Άλλωστε, τώρα υπάρχει κι ένας ακόμη λόγος, αφού αυτό που θα παρουσιάσουν διαφέρει από όλες τις προηγούμενες εμφανίσεις τους. Για πρώτη φορά θα τραγουδήσουν με φυσικό ήχο, δηλαδή χωρίς τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, χωρίς ενισχυτές και περιττό θόρυβο. Κάτι που τους δίνει την ευκαιρία να ερμηνεύσουν και πιο απαλά κομμάτια τους, που δεν έχουν παιχτεί ξανά σε ζωντανή τους εμφάνιση.

Οι τρεις συναυλίες διοργανώνονται από το μουσικό τηλεοπτικό κανάλι κι έχουν προγραμματιστεί για σήμερα, Τετάρτη, αύριο, Πέμπτη, και για το προσεχές Σάββατο. Ο Λυκαβηττός θα φιλοξενήσει και τις τρεις εμφανίσεις.

Στο λόφο θα παίξουν δώδεκα μουσικοί με ακουστικές κιθάρες και κλασικά έγχορδα όργανα. Πέρα από τις γνωστές επιτυχίες του γερμανικού συγκροτήματος, θα ακουστούν και καινούργιες συνθέσεις σε παγκόσμια πρώτη μετάδοση.

Ο Klaus Meine, ο τραγουδιστής της μπάντας, είπε πως οι Scorpions επιστρέφουν για να αποδείξουν ότι οι Έλληνες είναι μέσα στην καρδιά τους όλα αυτά τα χρόνια.

Εκτός από τις μεγάλες τους επιτυχίες, αυτή τη φορά θα παίξουν κι αγαπημένα τραγούδια, που δεν έχουν ξαναπαίξει ποτέ ζωντανά, όπως το «Born To Touch Your Feelings» ή το «When You Came Into My Life», αλλά και καινούργιες συνθέσεις, που θα ακουστούν για πρώτη φορά.

Κι όπως λέει κι ένας στίχος από το τελευταίο προαναφερθέν τραγούδι, «forever young, just forever, just forever in love». Για πάντα νέοι, για πάντα ερωτευμένοι.

Σχολιάστε